Do śmietany dodaj drożdże i łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj. Na blat wysyp mąkę, dodaj kostkę Mojej do pieczenia Lewiatan i posiekaj. Następnie dodaj rozpuszczone drożdże ze śmietaną i cukier wanilinowy. Wyrabiaj ciasto rękoma do momentu, aż stanie się jednolite. Ciasto owiń w folię i włóż do zamrażarki na 30 minut. W tym czasie upraż wiórki kokosowe w garnku. Dodaj mak, miód i mleko. Mieszaj do momentu, aż utworzy się gęsta masa. Gdy ciasto będzie już zimne, połóż je na blat i rozwałkuj w kształt koła. Koło podziel na mniejsze trójkąty. Na najszerszy kawałek trójkąta wyłóż masę i zawiń ciasto. Wymieszaj dokładnie jajko i posmaruj nim rogaliki. Przygotowane rogaliki piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut. Wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem i skórką z pomarańczy. Mieszaj do momentu, aż uzyskasz biały lukier. Gdy gotowe rogaliki ostygną, polej je powstałym lukrem.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych