Kaczkę umyj, osusz oraz ponacinaj skórkę w kratkę. Obsyp ją szczyptą pieprzu, soli, przyprawą uniwersalną oraz odrobiną tymianku. Przełóż do naczynia, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie rozgrzej na patelni odrobinę oleju i połóż na nim piersi kaczki skórą do dołu. Smaż około 2-3 minuty z każdej ze stron. Usmażone piersi przełóż na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do około 150 stopni C. Piecz około 12-15 minut. W garnku zagotuj sok z wcześniej sparzonej i wyciśniętej pomarańczy z dodatkiem miodu. Następnie dodaj pomidory. Całość delikatnie podgotuj. Dopraw solą i pieprzem. W międzyczasie podsmaż pokrojoną pomarańczę, grejpfruta oraz posiekaną drobno cebulę aż złapią ładny złocisty kolor (około 4-5 minut), następnie dodaj całość do pomidorów. Delikatnie wymieszaj i odstaw z ognia. Gotową kaczkę podawaj z przygotowanym sosem pomidorowo-cytrusowym.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych